Sokszor olvassuk, hogy mennyire egészségtelen a sófogyasztás, és nagy divatja van a sószegény diétának. De valóban olyan egészségtelen, mint mondják? Nézzünk utána együtt. Az ötletet a Herbáció Népgyógyászati Magazin 2015/1. száma szolgáltatta.
A só
A só, kémia nevén nátrium klorid, színtelen, szagtalan, vízben jól oldódó, kristályos anyag. Erős ionkötéseket tartalmaz, ezért magas az olvadáspontja. Nátrium és klorid ionok formájában vízben jól oldódik. Megtalálható a Föld felszínén, a tengerekben és az óceánokban. Ezek összesen 3-3,5% oldott sót tartalmaznak, melynek kb. 80%-a NaCl.
Szervezetünk sótartalma
A hazipatika.com írja, hogy a magzatvíz, az emberi vér, illetve a könnyünk és a verejtékünk enyhén sós, egy százalék körüli sót tartalmaz, egyharmad annyit, mint amilyen a tengerek átlagos sótartalma, viszont közel megegyezőt azzal, amit a tengerbe folyó édesvizek torkolatai környékén, a parthoz közel tapasztalhatunk.
A só néhány élettani hatása
A nátrium-klorid a szervezetben nélkülözhetetlen.
- Mint elektrolit a sejtmembrán két oldalán meglévő koncentráció és töltéskülönbségek fenntartásában játszik szerepet, ami az életfolyamatok fenntartásában elengedhetetlen.
- A nátrium ion segíti a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben. ilyenek a kloridok, aminosavak, cukrok, a víz.
- Segíti a vér térfogat és a vérnyomás megtartását, illetve a veseműködést Röviden a nátrium koncentráció növekedése növeli a vízvisszatartást, míg csökkenése vízvesztést okoz.
- A vérnyomás csökkenés olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amelynek eredményeképpen a fokozódik a nátrium kötődés, és kálium kiválasztódás a vesékben. A nátrium megkötődés, ahogy már említettük víz visszatartást eredményez, ami növeli a vértérfogatot, így vérnyomás emelkedést és csökkent vizeletkiválasztást idézi elő.
Kóros nátrium hiány
A nátrium hiány, orvosi nevén hyponatremia, nem feltétlenül a sószegény diéta, hanem a kóros víz visszatartás, illetve kóros nátriumürítés következménye. Ezt előidézheti kóros hormonális tevékenység, túlzott vízfogyasztás, súlyos hányás és hasmenés. Az akut nátriumhiány legsúlyosabb formájában halálos is lehet. A hyponatremia egészséges embereknél is felléphet pl. tartós fizikai igénybevétel esetében (pl. hosszú maraton). A betegség kockázatának kialakulását segítik a nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentők használata.
Az extrém sófogyasztás káros hatásai
Felnőttek napi sószükséglete 3.3 gramm.
Kutatások nem mutatták ki, hogy a túlzott sóbevitel rákkeltő, de azt igen, hogy bizonyos sózott ételek túlzott fogyasztása növeli az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát (pl. füstölt hal). Nem egyértelműen bizonyított a csontritkulás és túlzott sófogyasztás közti összefüggés. Viszont bizonyított a túlzott sófogyasztás hatása a vesekőképződésre, a magas vérnyomás kialakulására. Engedtessék meg, hogy a halálos dózisok hatásairól itt ne essék szó.
Forrás: lpi.oregonstate.edu
Kertünkben termett növényekkel készíthető sósságok
Cickafark fűszersó készítéséhez csokornyi szárított, morzsolt cickafark herbát keverjünk össze több evőkanál tengeri sóval, és aprítsuk mixerrel, kávédarálóval. Jól zárható üvegben tároljuk.
Sóágyon sült burgonyát készíthetünk, ha egy gáztepsi aljára sót rétegzünk, a megmosott, megtörölgetett burgonyákat ráállítjuk, és forró sütőbe tolva 45-50 perc alatt megsütjük.
Sült fokhagyma só hozzávalói: egy fej fokhagyma, 1 evőkanál oliva olaj, 2 dl tengeri só. Melegítsük fel a sütőt 200 fokra. A meghámozott, gerezdekre szedett fokhagymát spricceljük meg olivaolajjal, csomagoljuk sütőfóliába, és tegyük a sütőbe 30-40 percre. Majd vegyük ki a sütőből, csomagoljuk ki, tegyük kisebb jénai edénybe, nyomkodjuk szét a sóban villával, végül alaposan keverjük bele. A fokhagymás sót szárítsuk ki 100 fokos sütőben 20-30 percig. Amikor kiszáradt, vegyük ki, és, ha kihűlt, töltsük jól zárható üvegbe.
Gomba sót fűszeres szárított gombával készíthetünk. 3 dkg szárított gombát porrá őrlünk, és alaposan összekeverjük 2 dl tengeri sóval, végül jól zárható edénykébe tesszük.
Levendula sót ekképp készítsünk: 2 evőkanál szárított, késsel apróra vagdalt levendula virágot keverjünk durvább kristályú tengeri sóhoz, vagy porítsuk el őrlőben a levendulavirágokat a sóval együtt. Jól záródó edényben tároljuk. És hogy mi mindenre jó a levendulasó? Íme néhány példa: Pikánssá teszi a csokoládé pudingot, ha finom meghintjük vele, grillezett húsokat dörzsölhetünk be vele, burgonyát fűszerezhetünk vele, kenyértésztához adhatjuk, vagy a friss vajas kenyér tetejére szórhatjuk, salátához adhatjuk, friss paradicsomra szórhatjuk, koktélos poharak szélét márthatjuk bele.
Készítsünk zeller sót az alábbiak szerint: fél dl zellermag, fél dl só. A zellermagot őröljük a kívánt konzisztenciájúra, és keverjük a sóhoz. Vagy egy marék szárított zellerlevelet porítsunk el, és keverjük a sóhoz. Grill ételekhez, mártásokhoz, halakhoz kiváló.
Cikk ajánlat: Zöldség- és gyümölcs szárítás; Chips készítés
A sóval eltett ehető virág receptjét az idén feltétlenül érdemes kipróbálni. Célirányosan gyűjtsünk fűszereket és azok virágzatait, ehető virágokat, és szárítsuk meg őket a szokásos módon.
Cikk ajánló: Ehető virágok; Ehető vadnövények; Fűszernövények szárítása
Gyűjtsünk be ehető virágokat, például rózsaszirmot, bársonyvirág szirmot, jerikói lonc virágzatot, és különböző fűszerek virágzatát, például ilyenek a rozmaring, oregano, borágó. Gyűjtsük be kertünkből a friss fűszerek leveleit, mint menta, kakukkfű, tárkony. A gyűjteményt meg kell szárítani. Felhasználás előtt a levelek, virágszirmok egyben maradhatnak, de a virágzatokat vágjuk apróra. Fektessük őket sóágyra, és fedjük is le sóval. Mindezt edényben végezzük, amit zárni tudunk. Lehetőleg nagy szemű tengeri sót használjunk. Sötét, hűvös helyen 2-4 hétig érleljük. Használat előtt jól keverjük össze. Ajánlott salátához, garnírunghoz, levesbe. Sőt az étkezőasztalon is tarthatunk belőle, ha valaki sózni kívánna. A fotó kicsit csalóka, mert a szirmok, virágok, levelek frissek, nem szárítottak, viszont a kép igen mutatós.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás